Bouwen is net kwartetten

maandag 8 oktober 2012 verschenen op www.toolkit.nl

 

Hebt u voor mij uit de serie Woningbouw, ‘comfort’? En hebt u dan ook ‘energiebesparing’? Dan wil ik ook graag ‘gezond binnenmilieu’. Zelf heb ik uit deze serie de kaart ‘lage woonlasten’ al. Kwartet!

Het resultaat is pas bereikt als je alle kaarten in handen hebt. Wie wil er nu in een extreem energiezuinige, oncomfortabele, ongezonde woning met een torenhoge hypotheek wonen? Vaak is het zo dat je in het begrip comfort de kapstok vindt om de andere thema’s aan op te hangen. Ik vind het helemaal niet erg om met een goed ventilatiesysteem energie te besparen en gezonde frisse lucht in huis te krijgen. Maar als dat apparaat dan te veel geluid maakt, zet ik hem wel uit.

Wij van de bouw weten dit natuurlijk allang. Geregeld vraag ik me af waarom we er zo weinig naar handelen. Het is heel moeilijk om te zien dat je eigen handelen vaak niet aansluit bij je gedachten en bij wat je actief aan anderen uitdraagt. Practice what you preach is helemaal niet zo eenvoudig.

Grip op kwaliteit is een thema waarmee ik aan de slag ben gegaan. We hebben via een selectieprocedure preferred suppliers geselecteerd. Het doel? Met elkaar op een leukere, snellere, effectievere en goedkopere manier een hogere productkwaliteit bereiken. Het begin lag bij het opstellen van een modelovereenkomst en het programma voor het vervolgtraject. Het schrijven schoot al lekker op. Nog een halve dag en dan kon ik de preferred suppliers vertellen waar ze aan toe waren en ze de stukken toesturen…

Vanuit ons kantoor in Amsterdam hebben we uitzicht op het water. Al starend naar het IJ vroeg ik mijzelf af wat een preferred supplier nodig heeft om het gestelde doel te bereiken. Dat was het moment waarop ik vlak voor de denkbeeldige valkuil stopte met typen. In plaats daarvan heb ik al deze suppliers gebeld, met de vraag wat ze nodig hebben om met ons aan de slag te kunnen. Het plan is er beter van geworden en de startbijeenkomst zal naar mijn overtuiging effectiever verlopen. Het enige wat ik daarvoor heb hoeven doen, is nalaten om voor een ander in te vullen wat die nodig heeft.

Advertenties

Over KLANKBORD

Yuri Pelser Linkedin.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s