Ook u hebt innovatieangst!

verschenen op toolkit.nl: 12 juni 2013

Vandaag las ik het interview met Bas van de Griendt waarin hij reageerde op de prikkelende stellingen van Jan Rotmans. Als je het mij vraagt bestaat er in dergelijke gevallen geen goed of fout. Het gaat erom wie zich in je verhaal herkent en wat die persoon ermee doet. De ene persoon omarmt de gewenste vernieuwing en maakt in één keer een reuzenstap. De andere persoon heeft wat meer tijd en vertrouwen nodig. Zij zullen kleinere stappen zetten op weg naar hetzelfde doel.

Dit onderwerp doet mij denken aan het model De Wortel van verandering waarin wordt verbeeld hoe mensen met veranderingen omgaan. De maat waarin mensen voor verandering ontvankelijk zijn kunt u vergelijken met het model van de innovators en de laggards. Bij veranderingen doorloopt u een aantal maal de wortel van verandering. De fases zijn te herkennen aan het gevoel dat u bij de verandering heeft. “Oei, moet dit echt? Pff, waar gaat dit allemaal toe leiden? Kan en wil ik dit wel? Dit is een goed plan, ik ga ervoor!” Afhankelijk van uw persoonlijke situatie doorloopt u het proces van weerstand via onzekerheid en twijfel naar acceptatie en omarming van de verandering.

Ik praat weleens met mensen over mijn visie op onze manier van bouwen in de nabije toekomst. Ik denk dat de technologische vooruitgang ervoor gaat zorgen dat we in de bouw vergaande industrialisatie gaan doorvoeren. Hoe denkt u dat een eigenaar van een traditioneel bouwend bedrijf, die net grote investeringen in materieel en apparatuur heeft gedaan, tegen dat verhaal aankijkt? Hoort hij bij de innovator of de laggards? Waar verwacht u dat deze eigenaar zich in de wortel van verandering bevindt?

Innovatie in de bouwbranche is net als bij elke verandering een proces waarbij mensen gevoelens hebben die door verschillen in cultuur en strijdige belangen enorm van elkaar kunnen verschillen. De innovatiemotor blijft draaien wanneer we dit proces bij elkaar herkennen en er dan zelf iets mee doen. Wanneer u met aandacht en respect omgaat met deze verschillen maakt u het verschil in het veranderproces van de mensen in uw omgeving.

Advertenties

Over KLANKBORD

Yuri Pelser Linkedin.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s