Comfort maakt het verschil

verschenen op toolkit.nl: 07 november 2013

Iedereen beleeft comfort anders. Waar de ene bewoner vanwege tocht de roosters dichtplakt, houdt de buurman zijn ramen en roosters altijd open. Mijn ervaring is dat mensen openstaan voor gezondheid en energiebesparing. Zolang de comfortbeleving maar goed is.

Ziet u een dichtgeplakt rooster, de stekker van de ventilator uit het stopcontact of staat de thermostaat op 23 graden? In negen van de tien gevallen is de comfortbeleving niet in orde. Dit betekent niet dat de woning niet aan de eisen voldoet. Maar zeg nu eerlijk, wordt u blij als uw woning aan de eisen voldoet, maar u zit op de bank altijd in de tocht en maakt de ventilator herrie?

Laten we stoppen met aan de eisen te voldoen. Het is tijd om prestaties te leveren. En aan de verwachting van onze klant te voldoen. Het 0 euro op de rekening-concept heeft niets aan EPG-getallen. De bewoner verwacht per saldo dat er geen energieverbruik op de factuur staat. Aantoonbaar aan die verwachting voldoen is voor onze branche een hele opgave. De stroomversnelling van Platform31 werkt hard aan deze ontwikkeling. De deelnemers laten in samen­wer­king goede resultaten zien. De kennis wordt enthousiast gedeeld. Met een eenvoudige som is het bewijs geleverd dat delen gelijk is aan vermenigvuldigen.

111 / 0,001 = 111000

Energiebesparing oefent druk uit op het bouwproces. Andere prestaties die geleverd moeten worden komen in de knel. Dit effect wordt tegengegaan door te vragen naar labels en certificaten. Vandaag was ik in gesprek over de ontwikkeling van een instrument waarmee comfort- en binnenmilieuprestaties aantoonbaar gemaakt kunnen worden. Is dit de weg die we moeten bewandelen om onze kwaliteit te garanderen? Of moeten we onze energie besteden aan het voorkomen van fout gedrag? En “gewoon” bouwen wat we aan onze klant beloven? Wat zou er met de kwaliteit gebeuren als we allemaal trots kunnen zijn op het werk dat we doen?

Zomaar drie vragen om u het bos mee in te sturen. In het bos vindt u vaak meer antwoorden dan in uw kantoor. Ik wens u een gezonde, frisse en ontspannen herfstwandeling toe.

Advertenties

Over KLANKBORD

Yuri Pelser Linkedin.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s