Bent u op reis of op vakantie?

Verschenen op toolkit.nl 17-12-2014

Ik was recent bij een presentatie van een nicht die anderhalf jaar op reis ging en tien jaar later terugkwam. Wat een leven, vrijheid, mooie foto’s, geweldige verhalen en ervaringen. De goedgevulde zaal genoot van de Collegetour-setting en de ruimte om vragen te stellen.

Bij een van de vragen werd het verschil tussen reizen en op vakantie gaan uitgelegd. Reizen doet u langzamer dan op vakantie gaan. Bij een doevakantie bereiden mensen zo veel mogelijk vóór de vakantie voor om alles uit de beschikbare tijd te halen. Bij reizen gaat u vanzelf langzamer, omdat u de voorbereiding doet tijdens de reis. De conclusie was dat u als reiziger eigenlijk alles drie tot zes keer doet; u leest erover in een reisgids, beleeft het in uw hoofd tijdens de planning, maakt het fysiek mee, schrijft erover in een dagboek en plaatst het verhaal op een blog of website en als toetje heeft u nog uw herinneringen.

Ik herkende veel in de verklaring dat wanneer u als reiziger probeert te leven als of u op vakantie bent, uw hoofd volloopt en alle mooie dingen onopgemerkt aan u voorbijgaan. Het omgekeerde geldt in zekere zin ook voor op vakantie gaan alsof u een reiziger bent; u ziet niet veel als u ook alle voorbereiding in die twee vakantieweken moet proppen. Een reis of vakantie kan behoorlijk veel stress opleveren als het doel niet duidelijk is of gaandeweg soms ongemerkt verandert.

Er was tijdens dit verhaal een moment waarop ik inzag dat projectmatig werken veel lijkt op een vakantie. We bereiden veel voor om vervolgens zo effectief mogelijk in een vooraf vastgestelde tijd de klus te klaren. Er zijn maar weinig projecten waarbij bewust wordt gekozen voor het voorbereidingsmodel van de reiziger en de tijd dus niet zoveel uitmaakt. Er zijn wel veel projecten die als een goed geplande vakantie starten en tijdens de rit bijna ongemerkt veranderen in een reis.

Herkent u de stress? Vraag u dan af of u op vakantie bent of op reis.

Advertenties

Over KLANKBORD

Yuri Pelser Linkedin.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s