Per spoor met wind in de zeilen

Verschenen op Toolkit.nl 12 maart 2015

Ik zit in de trein naar een Eneco-reclame te kijken die mij vertelt dat ik binnenkort op windkracht over het spoor word geblazen. Dit heeft mijn aandacht omdat ik van een bijeenkomst kom waar we de hoge energieprestatie-eis voor nieuwe appartementen besproken hebben. Zo makkelijk als NS haar product kan vergroenen door de inkoop van windenergie, zo lastig maken wij het onszelf in de bouw. Een windmolen die op 10,1 km afstand van een bouwproject staat mag bijvoorbeeld niet als groene gebiedsmaatregel meetellen.

Uit onderzoek blijkt dat we tijdens het ontwerp “gratis” EPC-punten laten liggen. Deze “kruimels” zijn met de aangescherpte eisen ineens de moeite van het oprapen waard. Met een beetje goede wil kunnen we ze onszelf zo in de schoot werpen. Denk dan aan het inzetten van de toch al goede luchtdichtheid van appartementengebouwen en het minimaliseren van de leidinglengtes door een optimaal ontworpen plattegrond. De juiste zonoriëntatie en ook het slim toepassen van glasoppervlaktes en overstekken leveren veel op. Toepassen van verschillende soorten glas voor de noord- en zuidgevel, gebruiken van goede kozijnen met drievoudige beglazing en beter isoleren zijn rendabele maatregelen. En dan is het woord zonnepaneel nog niet eens gevallen.

In de “groene” trein vroeg ik mij af waarom dit laaghangend fruit niet allang geoogst wordt. De keuzes die we bij het schetsontwerp maken hebben nu veel meer invloed op de energieprestatie dan we gewend waren. De kennis en aandacht die voor het maken van deze keuzes nodig is hebben we zo vroeg in het proces vaak nog niet aan tafel. Later in het proces is al zo veel geld en tijd besteed dat het bijna onbespreekbaar is om voor de energieprestatie nog ingrijpende wijzigingen door te voeren. Daardoor wordt vaak noodgedwongen voor maatregelen gekozen die negatief zijn voor de total cost of ownership en de woonlasten van onze klanten.

De oplossing lijkt eenvoudig. De praktijk laat zien dat de werkelijkheid weerbarstig is. Hoe vaak komt het in uw projecten voor dat de energieprestatie bij het schetsontwerp een bepalend gespreksonderwerp is?

Advertenties

Over KLANKBORD

Yuri Pelser Linkedin.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s