‘We hebben het geprobeerd’

Verschenen in VV+ mei 2015

Om de wereld te veranderen heb ik vandaag een aandeel Shell gekocht. Via Facebook werd mijn aandacht getrokken naar de vereniging Follow This. Door lid te worden koop je een aandeel Shell waarmee de vereniging invloed uit oefent op het duurzaamheidsbeleid van Shell.

‘Energiebronnen als zon en wind hebben we geprobeerd,’ zei ceo Ben van Beurden in 2014 in een interview in Shells bedrijfsblad Venster.

Waarom zou je iets proberen als je het ook gewoon kan doen?

Ik heb het aandeel gekocht omdat ik het belangrijk vind dat we vaart maken met de ontwikkeling naar een duurzame energiehuishouding. De recente aanscherping van de
epc-norm laat in de ontwerppraktijk zien dat we de energiebehoefte van gebouwen oplossen door het dak vol te leggen met pv-panelen.

Een mooie ontwikkeling toch, hoor ik u denken. Ja, dat is waar. Maar er zit ook een keerzijde aan deze ontwikkeling. Door het energiegebruik van het gebouw met pv op te lossen is er voor de gebruikers van het gebouw geen ruimte meer waarmee zij hun woonlasten verder kunnen verlagen. Het energieverbruik van de bewoners van een gebouw blijft daardoor uit het grote elektriciteitsnet komen.

Ik pleit er voor vooral goede gebouwen te blijven bouwen waarbij zo min mogelijk pv voor het gebouwgebonden energiegebruik nodig is.

Er is nog een manier om dit dilemma aan te pakken. Het rendement van een m2 pv moet drastisch omhoog. Dan kan één dak voldoende energie opwekken om aan alle energiebehoefte van het gebouw en de bewoners te voldoen. Hiervoor is veel ontwikkelbudget nodig. Budget dat Shell nu investeert in het vinden en winnen van olie en gas uit bijzondere natuurgebieden.

Ik heb een droom dat mijn drie kinderen ooit kunnen leven zonder schade aan onze aarde aan te richten. Zodat hun kinderen onze schade kunnen herstellen.

Ik ben er van overtuigt dat bedrijven als Shell een grote bijdrage kunnen leveren aan het waarmaken van mijn droom. Ik heb de eerste stap gezet met de aankoop van een groen aandeel in Shell.

Wat is uw eerste stap?

Advertenties

Over KLANKBORD

Yuri Pelser Linkedin.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s