Een helder licht op led

Verschenen in VV+ januari 2016

Afgelopen week las ik een artikel* van een ex-collega die bouwbioloog is geworden.
Led is voor een bouwbioloog de vervanging van de zeer milieuvervuilende spaarlampen die door het gloeilampverbod zo goed als verplicht werden. De bouwbiologie vergelijkt bouwmaterialen met de natuur. Komt het in de natuur voor, dan is het geen probleem om binnen in huis te gebruiken. Uitzonderingen als asbest en radioactiviteit daargelaten natuurlijk.

Licht is in onze branche een gespreksonderwerp zodra het kantoren of winkels betreft. Lichtplannen en lichtopbrengstberekeningen zijn het domein van de specialist en toeleverancier. In de tijd van de gloeilamp was licht in huis nog eenvoudig. Je koos een lamp van de gewenste sterkte en eventueel met het juiste effect voor de sfeer. Een dimmer van de bouwmarkt zorgde voor een romantische omgeving bij een goede film of een gezellig diner.

Gloeilampen zijn erg goed in het nabootsen van de zon en dus voor een bouwbioloog ook een ideale lichtbron. Met de komst van ledlampen is de wereld van woonhuisverlichting in één klap een stuk ingewikkelder geworden. Is de lamp wel of niet dimbaar, is de eenvoudigste vraag om te beantwoorden. Dat staat gewoon op de verpakking.

Als een lamp zo dicht mogelijk bij onze natuurlijke lichtbron – de zon – komt, is hij goed. De zon heeft een zeer goede kleurweergave en knippert niet. Vele spaar- en ledlampen hebben een slecht lichtspectrum met een hoog blauwgehalte. Vooral ’s avonds voor het slapengaan is blauw licht een probleem. Woorden als lichtspectrum, kleurweergave-index, knippergehalte, branduren en maximaal aantal schakelingen, maken het steeds moeilijker de juiste lamp te kiezen. Het is voor de gemiddelde consument door alle techniek van
deze lampen niet eenvoudig om de juiste keuze te maken.

Zou er in ons land vanwege de gezondheidseffecten van ledlampen een wet komen over verplichte informatie op de verpakking? Deze keer is de vraag aan het volk: willen we meer of minder regels? Of willen we de gloeilamp terug, maar dan als verwarmingselement voor energieleverende woningen?

* Bron: Pieter Hennipman:
http://eco-wise.eu/pdf/eco-wise_onderzoek_LED.pdf.

Over KLANKBORD

Yuri Pelser Linkedin.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s