Tegen bodemprijzen

Verschenen in VV+ mei 2016

Enige tijd geleden was ik bij een TVVL-regiobijeenkomst waar we uitleg kregen over de veranderende regelgeving op het gebied van bodemenergiesystemen. Er werd lekker gesmeten met technische termen en kwistig gebruikgemaakt van BRL-nummers. De kerstboom aan regelgeving zal ik u besparen.

Gaandeweg de bijeenkomst begon ik mij af te vragen hoe het gekomen is dat we deze ‘nieuwe’ regels nodig hebben. Het hoge woord kwam er snel uit. Onder druk van de prijs is in het verleden ‘alles’ misgegaan. Ik kan mij als aanhanger van co-making en ketensamenwerking wel vinden in uitingen van ongenoegen over aanbesteding. Deze keer ben ik het er niet helemaal mee eens.

Er was een tijd dat opdrachtgevers en gebouweigenaren op grote schaal werden verleid om toch vooral te investeren in een ESCO (energie service company) en bodemenergiesystemen. Dit zou ze zeker geen windeieren leggen. Het was nog veel beter, het kon niet anders dan gouden bergen beloven.

Al sinds de tijd van de cowboys en indianen trekken gelukzoekers er op uit om hun stukje van de gouden berg te claimen. Er is in dat opzicht niet veel veranderd. Risico-ondernemers voelen zich nog altijd aangetrokken tot de belofte van een gouden berg. Onder invloed van die belofte krijgt iedereen haast om als eerste de markt te betreden en het beloofde goud te vinden.

Mijn oma kon het vroeger niet vaak genoeg zeggen wanneer ik – wild van enthousiasme – als een dolle stier ergens op af ging. Haastige spoed is zelden goed.

In de tijd van opkomende ESCO’s en WKO-systemen is er – volgens mij onder invloed van menig in Excel recht gerekend verdienmodel – voldoende verdiend door de participanten. Het verlies wordt nu betaald door partijen die hun slecht functionerende systemen tegen bodemprijzen afstoten.

Veranderen we dan nooit hoor ik u vragen? Jawel, we veranderen continu, maar dat geeft geen garantie op het voorkomen van fouten. Iedereen heeft het recht om zijn eigen fouten te maken. Daar leren we als persoon tenslotte het meeste van. Om als collectief ook te leren van de gemaakte fouten moeten we ons volgens mij meer inspannen voor echte en oprechte samenwerking.

Over KLANKBORD

Yuri Pelser Linkedin.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s