Koele kikker

Eerder verschenen in VV+ maart 2017

Niets is zo veranderlijk als het weer. En dat is wat in de Installatie branche voor veel uitdagingen zorgt.

Mensen proberen de invloed van die veranderlijkheid in hun gebouwen zo veel als mogelijk glad te strijken. Ik kan u bijna horen denken: ‘dat is voor de omzet van de branche maar goed ook.’

Het is nu winter en het valt mij op dat mensen veel en dikke kleding dragen. Ik val uit de toon met mijn dunne jas die open staat waardoor de winterkou alleen door mijn overhemd wordt tegengehouden.

Mijn gedachten gaan naar het trainingsweekeinde dat ik vorig jaar bij ‘The Ice man’ Wim Hof heb gevolgd. Het prikkelt mijn nieuwsgierigheid. Ik wil weten hoe het kan dat ik geen behoefte meer heb aan dikke lagen beschermende kleding en de mensen om mij heen nog wel.

Al mijmerend komt de gedachte in mij op dat als alle mensen de manier waarop we met kou en warmte omgaan veranderen, de CO2-uitstoot enorm kunnen terugbrengen. Al die energieverbruikers voor verwarming en koeling kunnen de deur uit als we onze comfortbeleving aan weten te passen.

En de omzet dan?

Tja, daar zit de truc van succesvol zijn in tijden van verandering. Het gaat niet om behouden wat je hebt, maar om inspelen op wat er aankomt. Hier op tijd over nadenken en er bewust ruimte voor creëren in je drukke dagelijkse agenda is de eerste stap in de richting van succesvol blijven of worden.

Vorige week leerde ik tijdens een kennismakingworkshop bij DIO Academy van Dirk Huibers (Octo.nu) dat startups pas succesvol worden als ze een probleem weten te vinden dat groot genoeg is om te worden opgelost. Voorwaarde is dat de oplossing niet met al bestaande middelen of technieken kan worden gerealiseerd. Als dat wel zo is zullen mensen niet kiezen voor de nieuwe oplossing, maar gebruik maken van wat ze al kennen. Ook als dat minder effectief is.

Hoe je in een bestaand bedrijf de innovatiekracht van een startup kunt organiseren vraagt om een nieuwe column. Daar ga ik over nadenken.

En u?

 

 

 

Over KLANKBORD

Yuri Pelser Linkedin.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s