Energie teveel?

Eerder verschenen in VV+ mei 2018

Regelmatig werk ik in tenders samen met het bedrijf dat de Jouliette ontwikkelde om daarmee duurzaam opgewekte energie tussen opwekkers en gebruikers uit te wisselen en verhandelen. Immers, waarom zou je energie opslaan als je het ook direct kunt verbruiken? Door een buurt of wijk op deze manier met elkaar in verbinding te brengen maak je gebruik van gelijktijdigheid factoren die helpen duurzame energiesystemen betaalbaar en flexibel te maken. Je hebt samen immers minder opwekkend vermogen en minder opslag nodig dan wanneer ieder voor zich alles voor het eigen perceel regelt. Delen is niet voor niets het nieuwe bezitten. We weten inmiddels allemaal wel dat je samen verder komt dan alleen.

Het lijkt mij geen abracadabra allemaal. Maar dat is natuurlijk vaak met succesvolle nieuwe technologie. Als het er nog niet is lijkt het allemaal erg ingewikkeld en ver van ons bed. Als het dan eenmaal bestaat heeft het niet veel tijd nodig om er zo vertrouwd mee te raken dat het lijkt alsof het nooit anders was.

De Jouliette is nu succesvol geïntroduceerd in het mooie, circulaire project De Ceuvel in Amsterdam Noord. Op een steenworp afstand van De Ceuvel wordt na tien jaar doorzetten en hard werken op dit moment het project Schoon Schip gebouwd. Het is stap twee in de ontwikkeling die mede door de ogenschijnlijke eenvoudige Jouliette mogelijk wordt gemaakt.
Met een koppeling tussen de sociale medianetwerken en de technische systemen kan hier nog een schepje bovenop worden gedaan. Electrische deelauto’s als flexibele opslag, openbare laadpalen waarvan de kostprijs van de energie varieert of zelfs een warmtestation dat gebruikmaakt van lokaal met zonnestroom geproduceerde waterstof. Het is allemaal denkbaar en dus maakbaar. Alles kan als het team er maar energie instopt om de plannen waar te maken. In tijden van succes en voorspoed is het meestal niet zo ingewikkeld om het energieniveau van de mensen in een team hoog te houden. Maar wat doe je als alles tegen lijkt te zitten en erg geen succes gevierd kan worden? Uit welke opslag haalt u dan de energie om toch door te gaan?

Over KLANKBORD

Yuri Pelser Linkedin.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s